sobota 25. ledna 2014

Jak to všechno začalo?!

Jak to jen všechno začalo...

Nad touhle otázkou jsem si lámala hlavu docela dlouho. Přesnou odpověď už se asi nedozvím :)
Ale co si tak matně vzpomínám, jednou (když mi bylo zhruba 14let) jsem v televizi zahlédla Golden Gate Bridge. A ten se mi opravdu líbil. Už tehdy jsem si říkala, jak tohle někdo dokázal postavit. Nechápala jsem a o to víc mě to zajímalo. Samozřejmě jsem si o tomto skvostu našla informací a informací a všem jsem o něm musela vykládat, i když to asi většinu vůbec, ale vůbec, nezajímalo :)
 

Golden Gate Bridge (zdroj:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/GoldenGateBridge-001.jpg)

 

Poté na čas moje záliba v mostech trochu opadla, možná to bylo nástupem na novou střední školu, nebo nevím. Pak se ke mě mosty ovšem zase vrátily a v mnohem značnější míře. Možná to bylo tím, že jsem si udělala řidičské oprávnění na motorku, tudíž jsem se k mostům mohla i sama nezávisle dopravit, a nebo to bylo díky tomu, že jsem za krátkou dobu objevila více zajímavých mostů, které jsem prostě potřebovala vidět. Bohužel většina z nich byla moc daleko ode mě (o Golden Gate Bridge nemluvě).

Když nastala doba, kdy jsem si vybírala vysokou školu, tak pro mě jasná volba byla stavební fakulta. Obor by byl samozřejmě dopravní stavby a právě tam se věnovat mostům. Osud mě ale zavedl trochu jinou cestou, ale od dopravy obecně to daleko vůbec není :)

O to víc jsem se mostům začala věnovat ve svém volném čase. Když jsem se jela projet na motorce tak nejednou byl cíl cesty právě nějaký most. Takže jsem tak spojila dva koníčky v jednom.

Když jsem měla všechny mosty (pro mě zajímavé) v okolí bydliště už navštívené, začala jsem plánovat cesty dál, i vícedenní. Byla jsem tak proto na dvoupatrovém mostě na D1, "nedostavěném" mostě poblíž D1, Žďákovském, Podolském, Bechyňské duze, Stádleckém, v Jevišovce, mostech přes přehrady (Dalešice, Pastviny, Vranov nad Dyjí). Potom jsem jela i za hranice na mosty do Bratislavy (Ufo most a most Apollo), do Budapešti (Řetězový, Alžbětin, Svobody,..) ...

O těchto mostech se v následujících dnech, týdnech, měsících budu snažit poutavě psát, protože stojí  za to je vidět. NEBO je přinejmenším aspoň znát. Každý z nich je jedinečný, zvláštní, okouzlující.

Také vám ráda "představím" i mosty mimo ČR, protože bohužel občas naše stavařské dovednosti nedosahují takových ohromných kvalit jako v zahraničí. Ale i tak máme být u nás na co hrdí!

Vždy, když vidím nějakou takovou to stavbu, jen mě to utvrdí v tom, že člověk dokáže více, než si třeba původně myslí. Chce to jen pustit se do toho a nepřestat. Ano, i tohle ve mě mosty probouzí.


2 komentáře:

  1. Ahoj Zdenko,
    moc pěkně píšeš. Abych řekl pravdu, tak docela koukám. Neznám holku, co by se sama vydala k Zatopenému mostu. Takže přeji hodně štěstí. A doporučil bych ti návštěvu, jen o pár kilometrů dál stojícího železničního mostu ze zrušené tratě do Dolních Kralovic.Podrobnosti o poloze a historii asi určitě najdeš na internetu, tak tě tím nebudu zdržovat. Jo a nepoužitých, ale dostavěných mostků a mostů je na D1 více. Také na Moravě, je plno dobudovaných i rozestavěných památek, včetně celého tělesa u Jevíčka a mostů v Chřibech.
    Zdeněk

    OdpovědětVymazat
  2. Díky moc za tipy, třeba se tu jednou objeví článek i o těchto mostech ;D

    OdpovědětVymazat