pátek 7. března 2014

Stádlecký řetězový most

 
Vůbec se nemusel jmenovat Stádlecký...jelikož ještě před 50ti lety u obce Stádlec (okres Tábor) vůbec nestál, ale byl u obce Podolsko, což je asi 20km daleko od sebe.
 


Dvě různá místa, ale mluvím o tom jednom samém mostu. On byl totiž původně postaven právě u Podolska a tam nakonec po více než 110 letech nahrazen novým, vyšším Podolským mostem (o tom příště). Jelikož, ale tento řetězový most byl skvost, jediný svého druhu dochovaný v ČR, tak byl ještě na původním místě u Podolska prohlášen za národní technickou památku.  Samozřejmě by byla škoda most zbořit a tím ho navždy zničit. A tak byl kousek po kousku rozebrán a následně byl postaven u obce Stádlec. Přesně ten stejný most.. a ten už tam zůstal až do teď :)
 
 
 
 
Obrázek toho, jak to vypadalo, když nový Podolský most už stál a nynější Stádlecký ještě nebyl rozebrán. Kdyby na původním místě zůstal, tak by ho zatopila přehrada Orlík.



Moje poznatky:
Most mě původně nijak extra nezajímal, ale když už jsme s kamarádem byli na motorkách na výletě na Orlík a most by docela po cestě, tak jsem si říkala proč ne :) A nakonec musím uznat, že to byla fakt fajn podívaná. Když na most přijedete, tak mi to přišlo jak nějaká "brána do středověku" :D úplně na vás dýchne taková atmosféra jak z pohádky!

Pak je také dobré na mostě stát, když projíždí auto. Most se celý třese (každé dřevěné prkno, z kterých je celá mostovka)..most se tváří, jak kdyby měl každou chvíli spadnout (i ty motorky se dost třásly, když jelo kolem auto..až jsem se fakt bála, že spadnou) ;D


Až tohle zemětřesení pomine, tak je zase klid. Ale ne na dlouho! Po řece Lužnici, která protéká pod mostem, na vás volají a zdraví vás vodáci, kterých tu není zrovna málo.. Ok, ty už do té mojí pohádky tolik nezapadají... :D


Komu nestačí fotky, tak na tomto videu je dobře vidět průjezd po celém mostě : http://youtu.be/IAIrD5NsfiU




Jak se k mostu dostat:
Když přijedete z kterékoliv strany do obce Stádlec, tak je most dobře značen šipkami, takže ho určitě vždycky najdete. Není totiž přímo v obci, ale kousek od ní. Nejkratší přístupová cesta vede z obce přes hráz a dál lesem, ale hráz je v havarijním stavu a tak vede k mostu objížďka, jejíž součástí je i úsek po polní cestě. Ale i na motorce se to dá v pohodě.. :)




A taková třešnička na závěr...Pokud nemáte dost peněz na výlet do Budapeště, kde chcete vidět Řetězový most ( http://www.omniplan.hu/200510-Budapest/L/P1330846-ChainBridge.jpg )  , tak most u obce Stádlec je určitě stejně pěkná, ale levnější varianta ;D

1 komentář:

  1. Opravdu nádherný starobylý most. A to video bylo taky super. Začínám si dělat poznámky, kde všude se podívám po te hrozné pandemii. Díky za typ. Nemám sice ani auto, ani motorku, ale snad to zvládnu i po železnici, popřípadě autobusem.A zbytek pěšky.

    OdpovědětVymazat