pátek 31. ledna 2014

"Nedostavěný" most - Hitlerův?!

 
Most u obce Hulice, který v současné době slouží v podstatě pouze turistům, kteří se nebojí a pustí se na výlet do zakázané zóny, protože chtějí vidět něco, co zaručeně nikde jinde v České republice neuvidí. 
 


Jedná se o most, který se nachází  na úplně původní trase dálnice D1. Nejblíže je exit 56, most se nachází u obce Hulice (viz mapka). Most vedl tedy na původní trase dálnice (na mapce jsem vyznačila červeně). Také jsem na mapě vyznačila most přes Sedmpanský potok, o kterém bude řeč v kapitolce jak se k Nedostavěnému mostu dostat.



Proč se mu říká nedostavěný? Ono to není úplně správné označení (i když já sama ho také používám), jelikož most sám o sobě dostavěný je. Jen na jedné straně není přístupný, jelikož chybí násep k mostu a tudíž je z mostu spíše velké molo uprostřed vodní nádrže Želivky. A díky tomu také vypadá jako nedostavěný.

Most se začal stavět už v r. 1939 a po 11 letech byl celý postaven, v roce 1952 dokonce i zkolaudován. Potkala ho ale velká smůla. Ta první, že celkově výstavba dálnice byla zastavena a jelikož most byl špatně přístupný ( ze severu nevedla pořádná cesta a z jihu chyběl násep)  nemohl být ani místními využíván. Poté, když se proces výstavby dálnice opět obnovil, asi po 10 letech, tak bylo rozhodnuto, že v okolí mostu vznikne nová vodní nádrž Želivka, která bude i zdroj pitné vody.  Bylo tedy jasné, že tudy vést dálnice nemůže. Co teď? Most  začal chátrat a navíc byl skoro až po mostovku zaplaven vodou. Most jako takový je pěkný s velkým obloukem, ovšem díky vysoké vodní hladině už ho nikdy celý spatřit nemůžeme (viz obrázek, kde je patrné, že z vysokého mostu dnes můžeme vidět jen vrchol oblouku a mostovku).



 Je to velká škoda, i když je pravda, že teď má most také něco do sebe. Most také můžete znát z videoklipu : Petr Kotvald - Mumuland :D https://www.youtube.com/watch?v=AYXcRkTKRlY



Jak se k němu dostat a moje poznatky:
Cesta je spíš pro odvážlivé. Ne, že by se Vám po cestě mohlo něco stát, ale spíš by mohla utrpět vaše peněženka, jelikož je most v ochranném pásmu (kvůli nádrži Želiv), tak se tam zákaz vstupu a občas si páni policisti na vaší zvědavosti "namastí kapsu" ;D Mě se to naštěstí nestalo :)

Nejlepší přístupová cesta je ta, že vozidlo necháte v obci Hulice ( na konci obce směrem k mostu u značky zákazu vjezdu motorových vozidel ;D) a dál musíte po svých. Viz další moje mapka ;) Já šla po cestě, co jsem vyznačila červeně. Jak vidíte, dá se jít i jinudy. Cesta začala po polňačce, až jsem došla k lesu, kde byl už i zmíněný zákaz vstupu. Ohlídla jsem se, nikde nikdo v uniformách a tak jsem pokračovala. Teda rada pro vás:
Nechoďte tam samotní, já byla značně nervózní celou cestu :D Ok, byla jsem v lese a bohužel, tam žádné směrové cedulky k mostu nenajdete, takže jdete na vlastní pěst. Věděla jsem zhruba jakým směrem a tak jsem šla. Bohužel těch vyšlapaných cestiček je tam dost. Zdárně jsem ale dorazila k prvnímu mostu  (přes Sedmanský potok), jenže byl tu problém. Mostovku jsem měla zhruba ve výši brady. A nikde nebylo moc kde se chytnout a nahoru vyšplhat. Dívala jsem se kolem, jak si jen pomoct nahoru. No to byste nevěřili, co jsem tam uviděla. Normálně vyrobené ze dřeva provizorní schůdky :D Lidi, co tam chodí už si i takhle pomáhají. No, škoda, že jsem je nevyfotila :) Za mostem jsem si vybrala jednu cestičku nahoru v domnění, že dojdu k Nedostavěnému mostu. Jenže to byl omyl. Trošku jsem se dezorientovala a šla jsem více do nitra toho "lesnatého ostrůvku" mezi mosty. Srdce mi tlouklo jako o závod, z počáteční nervozity se možná lehce stával strach :D Navíc všude praskají nějaké větvičky.. já sama v lese.. nic příjemného :)


Nakonec jsem se nějak k mostu přeci jen dostala a stálo to za to! Sakra jo!

 




Počáteční pocit, jestli mám jít až na konec mostu nebo ne, odezněl a já se vydala na druhý konec. Ten adrenalin, to vám přeji zažít :)







 Když jsem byla na mostě, tak mě napadaly takové ty myšlenky, jako wow, jsem tu, jsem na tom mostě, který jsem zatím sledovala jen na mapě a myslela jsem, že se sem možná ani nikdy nedostanu ..zase je to místo, o kterém skoro nikdo neví... :)
 
Když  jsem po mostě šla na ten konec, co končí uprostřed vody, to jsem se možná fakt klepala.. Proto znova opakuji, běžte tam aspoň ve dvou! :D
 
Tolik adrenalinu jsem už zase dlouho nezažila.. a pak jsem musela samozřejmě jít až ke kraji a udělat foto (hladina byla cca 3metry pode mnou.. z té fotky to tak nevynikne :)
 
 
No nic, chtěla jsem se otočit a jít zpátky, ale slyšela jsem nějaké hlasy.. a říkala jsem si : "No a je to v ******...jsou tu policajti.... a co já jim teď budu vysvětlovat, že tu dělám"...ale nee, byli to jen další turisti, co se na most přišli podívat...dost mě to uklidnilo a po cestě zpátky jsem se jich nenápadně držela..znáte takovéto "bude nás víc, nebudem se bát vlka nic" :D
 
 
 
A co říct na závěr? Jeďte tam! A až tam pojedete, tak mi napiště, pojedu ráda znova!
 




Pro podrobnější info doporučuji: http://www.dalnice.com/fotogal/d01/borovsko_most/borovsko_most.htm

8 komentářů:

  1. Jé, to je skvěle napsané. Krásné fotky. Zvláště ta dobová fotografie. A popis cesty k mostům :-). Byl jsem tam jednou a místní paní ochotně vysvětlila kudykam. Chci se tam podívat ještě jednou. Pssst, tajně...
    S pozdravem Luboš Bombala

    OdpovědětVymazat
  2. Byl jsem se tam včera podívat s přítelkyní, řídili jsme se vaší mapkou, auto nechali před zákazem a zbytek cesty šli pěšky. Vydali jsme se tam až navečer, takže jsme se cestou zpět trošku báli, ale zvládli jsme to bez problémů. Vaši mapku jsme měli otevřenou na telefonu pro případ bloudění, ale jak říkám, most jsme našli bez větších problémů. Udělali si pár fotek, nasáli atmosféru a se západem slunce nad D1 jsme se vraceli domů. Krásný zážitek, možná jsme tam nebyli naposled. Určitě doporučuji a děkuji autorce za tento krásný článek.

    Daniel Mazanec, Praha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za zprávu, jsem fakt ráda, že tenhle blog i někomu pomohl :)

      Vymazat
  3. Pěkné povídání a zajímavé informace :)
    Máte můj velký obdiv, že jste tam dokázala jít sama.

    S pozdravem
    Petra Jelínková

    OdpovědětVymazat
  4. Byli jsme tam včera navečer s přítelem, super zážitek, fakt palec nahoru, že jste tam dokázala jít sama. Taky se podařilo, tedy až cestou zpět trochu zabloudit v lese, už bylo šero, nervy pracovaly:-) Váš popis je nádherný, přesně tak jsem se cítila, když jsem uviděla prosvítat jeden i druhý most stromy a pak když jsem na ně vstoupila.... adrenalin jak prase:-) Krásný den Jája

    OdpovědětVymazat
  5. Jeďte tam....je to zážitek ktereho nebudete litovat...

    OdpovědětVymazat